Eend
Eend behoort tot de groep gevogelte waarbij de tamme eend een onderdeel is van de fazantachtige familie die op zijn beurt weer behoort tot de hoendervogels. De wilde eend behoort tot de categorie wild. Eend staat bekend om het donkere en smakelijke borstvlees. Eenden worden meestal gegeten als ze 6-16 weken oud zijn en wegen dan tussen 0.5 – 3.5 kilo, afhankelijk van het eenden ras.
Er zijn veel verschillende soorten eenden en afhankelijk van de soort kan de kleur variëren van wit tot bruinachtig-rood. Algemeen geldt dat het vlees van wildere eenden donkerder en steviger is dan het vlees van tamme eenden. Het vlees heeft tevens veel meer smaak en is minder vet.
Enkele eendensoorten: de Challans-eend met mager wit vlees, de Nantes-eend met vettiger vlees, de Barbarie-eend, de Rouen-eend met fijn roodgetint vlees, de kleinere Pekingeend en de Mulard-eend.
Op de tekening hierboven zie je in welke delen de eend opgedeeld kan worden. Hieronder lichten we per deel en aantal toepassingen toe:
1. Borst: stoven, braden, grillen
2. Filet: stoven, braden, grillen
3. Drumstick: eendenbout, konfijten, stoven, braden, grillen
Bij het inkopen van eend zijn de volgende punten belangrijk:
- Juiste soort
- Helder rood vlees
- Juiste T.H.T. (tenminste houdbaar tot)
- Temperatuur <7ºC
Bewaar eend in de koelkast bij een temperatuur tussen de 1-4ºC. Op deze manier is eend ongeveer 3-4 dagen houdbaar. Trek de eend vacuüm of dek deze goed af met trekfolie. Rauwe eend is 6 maanden houdbaar in de vriezer en gegaarde eend tot 9 maanden. De eend ontdooi je op een druiprek in een afgesloten bak in de koelkast. Spoel de ontdooide eend nog kort af met koud water.
Voedingswaarde
Eendenvlees is tamelijk vet en levert een grote hoeveelheid energie voor ons lichaam. Daarnaast is eend een goede bron van eiwit en kalium. Eiwitten zijn de grondstoffen die ons lichaam gebruikt voor de celopbouw. Verder zijn eiwitten belangrijk voor onze spijsvertering doordat ze enzymatische processen in gang zetten en levert het energie om ons lichaam draaiende te houden.
Allergenen
Eend valt niet onder de officiële allergenen.
De verschillende delen van de eend kan je als volgt gebruiken :
Eendenborst
Stoven – Braden – Grillen
Bereiding: Pan – Grill – Oven
De eendenborst, ook gekend als “magret de canard”, is afkomstig van de mannelijke eend. De filets hebben een mooie vetrand en het vlees is iets steviger dan dat van het vrouwtje. Ze wegen ongeveer 350 gram per stuk.
Kleine filet
Stoven – Braden – Grillen
Bereiding: Pan – Grill – Oven
De kleine filet, gekend als “aiguilette de canard”, is een dun stukje vlees dat zich op de eendenborst bevindt.
Eendenbout
Konfijten – Stoven – Braden – Grillen
Bereiding: Pan – Grill – Oven
De eendenboutjes die in gerechten gebruikt worden zijn meestal van wilde eend. Het vlees is donkerrood en vast en heeft een lager vetpercentage dan het vlees van de tamme eend. De boutjes hebben weinig vlees op het bot waardoor de gaartijd relatief kort is.
Maag
De maag wordt gebruikt na het verwijderen van de inhoud en het witte vel. Ze wordt meestal gekonfijt aangeboden.
Lever
De lever wordt verwerkt als foie gras wanneer deze afkomstig is van vetgemeste eend. Naast het maken van foie gras kan deze ook verwerkt worden als gekonfijt eindproduct.
- De bouten van eend zijn zeer geschikt om te konfijten
- Een tamme eend heeft een mooie rand vet op de borst
Locatie
- Carnivore
- Zemstsesteenweg 170
- 1981 Zemst-Hofstade
contact
- 015 61 61 86
- 015 61 60 02
- BTW-nr BE0436.867.313
- customerservice@carnivore.be
openingsuren
Bestellingen vòòr 8u ’s morgens
maandag – donderdag 5u00 tot 15u00
vrijdag 3u00 tot 15u00
zaterdag en zondag gesloten